Het belang van omega 3
Het is voor onze gezondheid van groot belang dat de inname van Omega 3 en Omega 6 in balans zijn. Ons lichaam kan deze vetzuren zelf niet aanmaken dus we moeten erop letten dat we via ons voedsel de juiste verhouding creëren.
Maar gezien het huidige aanbod qua voedsel en onze leefstijl is de manier waarop we ons eten verwerken drastisch veranderd. De inname van Omega 3 is sterk afgenomen en die van Omega 6 juist sterk toegenomen. Onderzoek heeft uitgewezen dat de verhouding zo scheef ligt dat het schrikbarend is. Ons westerse eetpatroon zou maar liefst t 25 x meer Omega 6 in verhouding tot Omega 3 bevatten! 25! En dat terwijl een GEZONDE verhouding minimaal 1 op 2 moet zijn. Oeps..
Wat gebeurt er nou met je lichaam als je teveel Omega 6 in verhouding met Omega 3 hebt?
Laten we eerst eens kijken wat de voordelen van Omega 3 zijn en wat er gebeurt als je te weinig van deze vetten binnen krijgt:
Omega-3 vetten bevorderen je gezondheid
Omega-3 vetten bestaan uit 2 vetzuren; DHA en EPA.
- Omega 3 is essentieel voor de groei en ontwikkeling van je hersenen
- Omega 3 bevordert het mentaal evenwicht
- Omega 3 versterkt het immuunsysteem
- Omega 3 draagt bij tot een goede werking van hart en bloedvaten
- Omega 3 werkt ontstekingsremmend, wat betekent dat ze ontstekingen kunnen verminderen als gevolg van fysieke trainingen. Ook geeft het innemen van Omega 3 gunstige resultaten bij mensen met artritis.
- Omega 3 vetzuren helpen het cholesterolgehalte in je lichaam te verbeteren door de slechte cholesterol (LDL) te verminderen en de hoeveelheid goed cholesterol (HDL) te verhogen. Deze voordelen komen voornamelijk van het DHA en EPA in de Omega 3 vetzuren.
- Omega 3 vergroot de vloeibaarheid in de celmembranen. (het bescherm vliesje van de cel)
- Omega 3 verlaagt het gehalte aan bloedvetten, daardoor vermindert het risico op aderverkalking.
- Omega 3 verlaagt de bloeddruk.
Ook is uit onderzoek gebleken dat inname van Omega 3 bij verschillende psychische ziekten, zoals depressie en bipolaire stoornissen gunstig uit heeft gepakt. Ook mensen met schizofrenie die een tijd lang Omega 3 hadden geslikt, boekten positieve resultaten.·
Omega 3 en zwangerschap:
Op dit moment zijn er veel wetenschappers die hameren op het voldoende binnenkrijgen van Omega 3 vetzuren tijdens de zwangerschap. Ondanks de vele publicaties wordt dit helaas nog niet als standaardadvies gegeven in Nederland zoals het geval is voor foliumzuur. Tijdens de zwangerschap heeft de moeder veel meer Omega 3 nodig voor de ontwikkeling van de foetus.
Zo bestaan onze hersenen voor 8% uit Omega 3 vetzuren. Maar ook voor de vorming van zenuwen is Omega 3 nodig.
Ook na de geboorte van het kind is veel Omega 3 nodig. Denk hierbij aan de productie van moedermelk. Tijdens de zwangerschap en periode van borstvoeding neemt de behoefte aan Omega-3 DHA vetzuur toe. De baby onttrekt hiervan namelijk veel aan het lichaam.
Een te lage inname van Omega 3 kan lijden tot:
Dyslexie
Vermoeidheid
Stemmingswisselingen/Depressie
Overgewicht
Hartziekten
Artritis
Allergieën (astma, hooikoorts)
Geheugen stoornissen
Eczeem
Haarverlies, zowel bij mannen als vrouwen
Vaak ziek zijn (zwak immuunsysteem)
Vruchtbaarheidsproblemen
Droge huid
Roos
Visuele problemen (dansende letters)
Droog haar
Langzaam helende wonden
Geïrriteerdheid
Droge ogen
Regelmatig terugkerende infecties
Zachte en broze nagels
Gescheurde huid op hielen en vingertoppen
Ook wordt Omega 3 tekort in verband gebracht met allerlei lichamelijke ziekten, zoals:
Diabetes type 2
Ziekte van Crohn
Kanker
Een laag Omega 3 veroorzaakt ook problemen bij kinderen:
Vaak hyperactief zijn (ADHD)
Gedragsstoornissen
Leerproblemen
Omega-3 vetten blijken belangrijk te zijn bij de vorming van hersenen en voor het doorgeven van signalen in de hersenen
Omega 6
Aan Omega 6 (ook wel Linolzuur genoemd) worden ook positieve eigenschappen toegewezen, zo heeft het een gunstig effect op je cholesterol gehalte en versterkt het je afweersysteem.
Maar....!! Omega 6 is schadelijk voor je gezondheid als je er teveel van binnen krijgt, het bevordert ontstekingen en het remt de werking van insuline af.
En dat is bij het westerse dieetpatroon vaak het geval, zoals ik al eerder beschreef. Hoe komt het nou dat wij, veel meer dan nodig, Omega 6 binnen krijgen?
Omega 6 zit o.a. in mayonaise, zonnebloem-, saffloer-maïsolie. Dus denk aan koekjes, chips, kant en klaar produkten, frituren etc.Tel er je dagelijkse boterham met margarine bij op (of de bak en braad oliën) en je hebt al een belangrijk deel van de leveranciers van omega 6 (linolzuur) binnen.
Maar ook arachideolie (pindaolie) en teunisbloemolie bevatten omega 6 vetzuren. Verder bevat vlees van dieren die gevoerd zijn met maïs, een hoog gehalte van deze schadelijke vetten. En geloof mij maar, dat zijn heel veel dieren. Want maïs is een goedkoop voermiddel.
Hoe krijg je nou de Omega 3 en Omega 6 weer in balans?
Eet veel voedsel waar Omega 3 in voorkomt:
Vette vissoorten
Groene bladgroenten
Papaya
Lijnzaad
Olijf-,sesam-en walnootolie
Noten (ongebrand)
Zaden
Eieren
Peulvruchten
Pompoen
Vervang je margarine en bak & braad olieën door kokosolie of biologische roomboter.
Ook is het raadzaam om Omega 3 in supplement vorm te slikken. Denk dan aub niet aan de potjes die te koop zijn in supermarkten of Kruidvat. Koop zuivere Omega 3 supplementen. Bonusan, NOW Foods en Solgar zijn uitstekende merken.