a good Health starts with yourself!

Healthy Selfie

https://www.facebook.com/healthyselfie.nl
+31622246188
HealthySelfie74@gmail.com

Omega 3 en Omega 6, de juiste verhouding

22-08-2014 15:00

Het belang van omega 3

Het is voor onze gezondheid van groot belang dat de inname van Omega 3 en Omega 6 in balans zijn. Ons lichaam kan deze vetzuren zelf niet aanmaken dus we moeten erop letten dat we via ons voedsel de juiste verhouding creëren.
Maar gezien het huidige aanbod qua voedsel en onze leefstijl is de manier waarop we ons eten verwerken drastisch veranderd. De inname van Omega 3 is sterk afgenomen en die van Omega 6 juist sterk toegenomen. Onderzoek heeft uitgewezen dat de verhouding zo scheef ligt dat het schrikbarend is. Ons westerse eetpatroon zou maar liefst t 25 x meer Omega 6 in verhouding tot Omega 3 bevatten!  25! En dat terwijl een GEZONDE verhouding minimaal 1 op 2 moet zijn. Oeps..

Wat gebeurt er nou met je lichaam als je teveel Omega 6 in verhouding met Omega 3 hebt?
Laten we eerst eens kijken wat de voordelen van Omega 3 zijn en wat er gebeurt als je te weinig van deze vetten binnen krijgt:

Omega-3 vetten bevorderen je gezondheid
Omega-3 vetten bestaan uit 2 vetzuren; DHA en EPA.

  • Omega 3 is essentieel voor de groei en ontwikkeling van je hersenen
  • Omega 3 bevordert het mentaal evenwicht
  • Omega 3 versterkt het immuunsysteem
  • Omega 3 draagt bij tot een goede werking van hart en bloedvaten
  • Omega 3 werkt ontstekingsremmend, wat betekent dat ze ontstekingen kunnen verminderen als gevolg van fysieke trainingen. Ook geeft het innemen van Omega 3 gunstige resultaten bij mensen met artritis.
  • Omega 3 vetzuren helpen het cholesterolgehalte in je lichaam te verbeteren door de slechte cholesterol (LDL) te verminderen en de hoeveelheid goed cholesterol (HDL) te verhogen. Deze voordelen komen voornamelijk van het DHA en EPA in de Omega 3 vetzuren.
  • Omega 3 vergroot de vloeibaarheid in de celmembranen. (het bescherm vliesje van de cel)
  • Omega 3 verlaagt het gehalte aan bloedvetten, daardoor vermindert het risico op aderverkalking.
  • Omega 3 verlaagt de bloeddruk.

Ook is uit onderzoek gebleken dat  inname van Omega 3 bij verschillende psychische ziekten, zoals depressie en bipolaire stoornissen gunstig uit heeft gepakt. Ook mensen met schizofrenie die een tijd lang Omega 3 hadden geslikt, boekten positieve resultaten.·        

Omega 3 en zwangerschap:

Op dit moment zijn er veel wetenschappers die hameren op het voldoende binnenkrijgen van Omega 3 vetzuren tijdens de zwangerschap. Ondanks de vele publicaties wordt dit helaas nog niet als standaardadvies gegeven in Nederland zoals het geval is voor foliumzuur. Tijdens de zwangerschap heeft de moeder veel meer Omega 3 nodig voor de ontwikkeling van de foetus.
Zo bestaan onze hersenen voor 8% uit Omega 3 vetzuren. Maar ook voor de vorming van zenuwen  is Omega 3 nodig. 

Ook na de geboorte van het kind is veel Omega 3 nodig. Denk hierbij aan de productie van moedermelk.  Tijdens de zwangerschap en periode van borstvoeding neemt de behoefte aan Omega-3 DHA vetzuur toe. De baby onttrekt hiervan namelijk veel aan het lichaam.

Een te lage inname van Omega 3 kan lijden tot:

Dyslexie

Vermoeidheid

Stemmingswisselingen/Depressie

Overgewicht

Hartziekten

Artritis

Allergieën (astma, hooikoorts)

Geheugen stoornissen

Eczeem

Haarverlies, zowel bij mannen als vrouwen

Vaak ziek zijn (zwak immuunsysteem)

Vruchtbaarheidsproblemen

Droge huid

Roos

Visuele problemen (dansende letters)

 

 

 

 

 

 

Droog haar

Langzaam helende wonden

Geïrriteerdheid

Droge ogen

Regelmatig terugkerende infecties

Zachte en broze nagels

Gescheurde huid op hielen en vingertoppen

 

Ook wordt Omega 3 tekort in verband gebracht met allerlei lichamelijke ziekten, zoals:

Diabetes type 2

Ziekte van Crohn

Kanker

 

Een laag Omega 3 veroorzaakt ook problemen bij kinderen:

Vaak hyperactief zijn (ADHD)

Gedragsstoornissen

Leerproblemen

Omega-3 vetten blijken belangrijk te zijn bij de vorming van hersenen en voor het doorgeven van signalen in de hersenen

 

Omega 6

Aan Omega 6 (ook wel Linolzuur genoemd) worden ook positieve eigenschappen toegewezen, zo heeft het een gunstig effect op je cholesterol gehalte en versterkt het je afweersysteem.

Maar....!! Omega 6 is schadelijk voor je gezondheid als je er teveel van binnen krijgt, het bevordert ontstekingen en het remt de werking van insuline af.

En dat is bij het westerse dieetpatroon vaak het geval, zoals ik al eerder beschreef. Hoe komt het nou dat wij, veel meer dan nodig, Omega 6 binnen krijgen?

Omega 6 zit o.a. in mayonaise, zonnebloem-, saffloer-maïsolie. Dus denk aan koekjes, chips, kant en klaar produkten, frituren etc.Tel er je dagelijkse boterham met margarine bij op (of de bak en braad oliën)  en je hebt al een belangrijk deel van de leveranciers van omega 6 (linolzuur) binnen.

Maar ook arachideolie (pindaolie) en teunisbloemolie bevatten omega 6 vetzuren. Verder bevat vlees van dieren die gevoerd zijn met maïs, een hoog gehalte van deze schadelijke vetten. En geloof mij maar, dat zijn heel veel dieren. Want maïs is een goedkoop voermiddel.

Hoe krijg je nou de Omega 3 en Omega 6 weer in balans?

Eet veel voedsel waar Omega 3 in voorkomt:

Vette vissoorten

Groene bladgroenten

Papaya

Lijnzaad

Olijf-,sesam-en walnootolie

Noten (ongebrand)

Zaden

Eieren

Peulvruchten

Pompoen

Vervang je margarine en bak & braad olieën door kokosolie of biologische roomboter.

 

Ook is het raadzaam om Omega 3 in supplement vorm te slikken. Denk dan aub niet aan de potjes die te koop zijn in supermarkten of Kruidvat. Koop zuivere Omega 3 supplementen. Bonusan, NOW Foods en Solgar zijn uitstekende merken.